Airsoft komolyan

A 3K

2022. november 16. - Komám

Kitaláltam egy fogalmat.

3k.png

Biztos vagyok benne, hogy a világon másnak is eszébe jutott már, hogy mik azok az alapvető feltételek, amelyek nélkülözhetetlenek az airsoft csaták megnyeréséhez. Nem a valódi tűzharcokról van szó, ahol a találatmegadás egyet jelent a visszafordíthatatlan veszteséggel. Sajnos időben és térben nem kell messzire mennünk, hogy lássuk, a modern kor harcai semmiben sem különböznek a régi konvencionális háborúktól. Lehetsz a legkeményebb SEAL kommandós, ha valahol, valaki tőled több száz kilométerre megnyom egy gombot és perceken belül maga alá temet az épület, amiben tanyáztatok.
A fegyveres harcokat nem lehet az airsofthoz hasonlítani.

Éppen ezért nem biztos, hogy a 3K működne valódi fegyveres harcban, bár kétségtelen, hogy olyan alapvető dolgokat tartalmaz, ami akár a katonák életbenmaradási esélyeit is növelhetik.

A biztonság kedvéért és hogy a hihetetlenül képben lévő tökéletes katonák kritikáit elkerüljük, maradjunk annál az alapvetésnél, hogy a 3K airsoftra lett kitalálva.

A játékot én több szakaszra osztom. 

Eligazítás

HQ-n töltött idő

Menet

Harc

A 3K egyfajta checklist a MENET végrehajtása során. Segít, hogy ne veszítsd el a koncentrációd és a lehető legfelkészültebben vegyél részt a HARC szakaszában, amikor arra kerül a sor.

Mik is a 3K elemei?

Körkörös biztosítás

Kommunikáció

Kohézió (itt: összhang)

Egyszerű tevékenységek. A Higher Level Group tréningjein végrehajtott feladatok és a saját játéktapasztalataim jól megmutatták, hogy bár ezeknél több taktikai elemet is figyelembe vehetünk, akár a meglepetést, agresszívitást, vagy a tuning replikákat említjük, de ezek nélkül a vereség majdnem teljesen biztos; akár csapatszinten.

Jól látható volt az első gyakorló napunkon, hogy amint a a kommunikáció megakadt, a csapat hátrányba került, szétesett a körkörös biztosítás és a játékosok fedezék mögé kényszerülve csak halogatni tudták a vereséget.

Nézzük sorban a 3K elemeit.

Körkörös biztosítás

argos-panoptes.jpg

Hallottál már Argoszról? Nem? Ő volt a százszemű óriás pásztor, akinek egy szeme mindig nyitva volt, így nem lehett meglepni. Mivel nekünk csak két szemünk van, az is a kopnyánk elején (hülye evolúció!), nem vagyunk képesek egyszerre sok irányba, ráadásul egy időben figyelni. Nem menekülő állatokból fejlődtünk ki, így a fejünk oldalán elhelyezkedő szemek sem segítik a környezetünk megfigyelését. Több főből álló egységként azonban ez a képesség létrehozható és nem kell más hozzá, mint hogy mindenki a kör egy-egy szeletét figyelje.

Ha nem tudod neked merre kell nézned, válassz ki egy területet, amit senki nem figyel.

Így megakadályozható, hogy oldalba, vagy hátba kapjanak titeket. Ez addig könnyen fenntartható egy kis fegyelemmel, amíg el nem kezdődik a hirig. Akkor kell igazán az önuralom. biztosan te is észrevetted, hogy egy kontakt alkalmával mindenki a lövések irányába kezd el figyelni és mozogni, a többi oldalt biztosítás nélkül hagyva és ilyenkor azért jó párszor előfordul, hogy megjelenik egy újabb ellenséges raj és ledarálja a mieinket.
A körkörös biztosítást minden körülmények között fent kell tartani, a focipályán sem kezdenek a hátvédek gólokat rúgni, vagy a csatárok beállni a kapuba. Ha a tied a jobb oldal, akkor is az a tied, ha szemből egy Uruk-hai horda rohan elő. Majd elintézi, akinek az a dolga. Te csak biztosíts, amíg a csapat vezetője másra nem utasít!

A körkörös biztosítást mindaddig fent kell tartanotok, amíg saját, vagy legalább biztonságos területre nem értek.
A koncentráció akár lehetne a 4. K is, de az nem lenne olyan egyedi. :) Koncentrálj a feladatodra CSAKIS a TE feladatodra. Nem kell, hogy a többi szektor eseményei érdekeljenek. Arra is megvan az ember.

Kommunikáció

1mef_radio_operator_1200x800.jpg

Mindennek a kommunikáció az alapja.Ha nincs kommunikáció, nincs információ. Ha nincs információ, káosz van. Ha káosz van, nem tudtok összehangoltan tevékenykedni. Akkor pedig papírforma a vereség.
Ezért használják a katonák a hírláncot. Ha nekik jó, nekünk is jó.

handsignal.jpg
A lényege: minden információt, amit kapsz, tovább kell adnod a többieknek. Legyen az szóbeli közlés, kézjel, add tovább! Ha továbbadta, győződj meg róla, hogy a másik megértette. Ha kaptad, jelezd, ha megértetted.
Persze nem kell siket jelbeszédelni percekig, olykor egy bólintás éppen elegendő, de megeshetz, hogy ordítani kell. A stressz, a lefagyás, a csőlátás leküzdésére is teljesen jó, ha ordítani kezdtek. Először cikinek érzitek, aztán rájösztök, hogy mennyire hasznos.

Kohézió

Itt tisztázni kell néhány dolgot. Tudom, hogy a kohézió szót nem feltétlenül ebben a jelentésben használják legtöbbször, inkább valamiféle összetartó erőként van deffiniálva, de ebben az összefüggésben teljesen helytálló. 
Jelen esetben az összeszokottságotokat, aköztetek lévő kapcsolatot, az egymáshoz alkalmazkodni képességet jelöli, valamint mindenkinek az egyéni képességeit, amelyekkel kiveszi részét a csapatmunkából. 
Ha kaptok egy belövést mondjuk 9 óra irányából, akkor mindenkinek tudnia kell, hogy hol a helye és mit kell tennie ebben az esetben.
Ez gyakorlással könnyedén elérhető, de igazán csak játékhelyzetben jönnek elő a hibák. Mert előjönnek. A HLG első közös raját szétszedték az összeszokottabb, tapasztaltabb csapatok. Ma már nem menne könnyen.
Ne szégyelljétek feltenni a narancs kendőt, mert ahogy mondani szoktam, az a legjobb tanítómester.
Ha rajtad van, nézz körül, vond le a következtetéseket és a HQ-n töltött időt használjátok fel arra, hogy tapasztalataitokat megosszátok egymással. Ebben az esetben sikerre vagytok ítélve és a csapatotok nevét hamar megismeri a helyi közösség.

Remélem segítettem, hogy egy kicsit magasabb szinten tudjatok játszani, ezzel hozzájárulva a hazai airsoft megmaradásához és fejlődéséhez.

Az egyik következő bejegyzésben a harc alatt alkalmazható alapszabályokat írom le, úgyhogy ne felejtsétek el:

TŰZ ÉS MOZGÁS!

Komám voltam, sziasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://airsoftkomolyan.blog.hu/api/trackback/id/tr8217886559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása