Airsoft komolyan

A fegyver készenléti helyzetei

2022. november 10. - Komám

A fegyverünket menet és harc közben eltérően kell kezelnünk. Míg a taktikai helyzetek teljesen használhatók mozgás, várakozás közben, ha harcra kerül a sor, ezek erősen korlátozottan használhatóak. ekkor lépnek életbe a készenléti helyzetek. Nevükből adódóan a fegyverünket tüzelésre készen tartjuk, de nem célzunk, hanem a környezetünket a tekintetünkkel pásztázva keressük az ellenfelet, vagy ellenfeleket, akiket célzott lövésekkel igyekszünk majd legyőzni.
Figyelem! Ez hosszabb cikk lesz, mint az eddigiek!

A készenléti helyzetekre fokozottan igaz az állítás, hogy rengetegféle elnevezés található az interneten, attól függően melyik országban, melyik egység hogyan használja. Az én célom a JLG-nek egy egységes nyelvezet kialakítása, és könnyen izmokba égethető, reflexszerűvé fejleszthető mozdulatok kidolgozása.

Alsó készenléti helyzet (low ready)

loowready.jpg

Nagyon sokszor láthattátok már. Szinte az összes "kommandós" filmben szerepel, nem véletlenül, hiszen mindenképpen előnyhöz juttat minket a fegyverüket lógató (alsó taktikai helyzetben hordó) ellenfelekkel szemben. Elképesző gyorsasággal kivitelezhető a pontos kapáslövés, hiszen a fegyvert egy tengelyen mozgatjuk amelynek a célzáshoz szükséges fix pontjai egyazon vonalon helyezkednek el a fegyverünk felemelésekor.
Mindezek mellett teljesen jól használható a csőlátásból való kiszabadulásra. Hajlamosak vagyunk beszűkülni és a célzás fogságába esve kizárni a környezetünket. Ha a fegyverünket kissé leengedjük és akár csak a tekintetünkkel, vagy törzsből forogva szkenneljük a helyet, ahol vagyunk, legyőzhetjük ezt az élettani jelenséget.

Végrehajtása: A fegyverünk csövének végét célra tartott helyzetből kissé leengedjük, nagyjából annyira, hogy ellássunk az irányzékunk, vagy a red dotunk, más célzást segítő eszközünk felett ellátva figyelhessük a környezetünket. A válltámasz a vállgödörben marad, ez lesz a fegyverünk forgáspontja, ha lövés leadására kerül a sor.

Hibák:

  • A fegyver túl alacsonyan, vagy magasan tartása. Ha a fegyvert tűlságosan leengeded, nem leszel képes kihasználni a készenléti helyzet szuámodra biztosított gyorsaságát. Ha nem engeded le eléggé, nem leszel képes a környezet pásztázására és a csőlátásban ragadsz.
  • A válltámasz kikerül a vállgödörből. Ebben az esetben is a célzásod lesz lassabb, hiszen a fegyver hossztengelye lekerül arról a síkról, ami lehetővé teszi számodra a célzási pontok összerendezését (erről később lesz szó a célzott lövésrő szóló bejegyzésben).
  • A fegyver elfordul. Az airsoft fegyverek egyik jellemzője, hogy a hop-up hatás miatt a fegyver oldalirányú elforgatásával a kilőtt bb-t is oldaső ives mozgásra kényszerítjük. Ha a fegyvered leegeded, ne csavard befelé, hanem tartsd egyenesen, a hátsó markolat a földre maradjon merőleges.

 

Felső készenléti helyzet (high ready)

high_ready.jpg

A másik nagyszerűen használható készenléti helyzet a felső készenléti helyzet. Ezt alkalmazva kissé "rövidebb" lesz a fegyverünk, aminek köszönhetően könnyebben tudjuk leküzdeni a szűkebb ajtónyílásokat. Jó hasznát vesszük még tárcserénél, mivel a tárfészek jobban láthatóvá válik, mintha low ready-ben maradnánk. Később egyébként a tárcserékről is lesz szó.

Végrehajtás:

A válltámasz elhagyja a vállgödröt, és az alkar belső oldalának támaszkodik. Ezzel egyidőben a cső végehátrajön, de szemmagasságban marad, mintha ez lenne az irányzékunk. Amikor célzott lövést kell leadnunk, ennek köszönhetően tudunk majd a szükséges hossztengelyen maradni és rendezni a célzási pontokat (szem, irányzék, cél). A high ready nagy előnye, hogy a környezet lábunk elé eső része is láthatóvá válik, így gyorsabb mozgásra vagyunk képesek, mint low ready-ben. Hátránya vele szemben, hogy a válltámasz pozíciója miatt (elhanyagolható mértékben ugyan, de) lassabb a célzás.

Hibák:

  • A fegyver túl magas szögben áll. Ha túlságosan felemeled a fegyvered csövét, két dolog történiik. Kitakarod a látómező egy részét és elmozdítod a célzás tengelyéről. Mindkettővel hátrányba hozod magad. Tartsd a fegyvercső végét a szemeddel egy magasságban
  • Túlságosan szorítod a válltámaszt. Nem kell feszesen befognod a stock-ot, elég, ha nem mozdul ki a helyzetéből, miközben pozíciót váltasz.
  • A mellényeden beleakad a felszerelésedbe a válltámasz. Érdemes átgondolni mi hova kerül a felsőtesteden (second line), és hogy milyen fegyverszíjat használsz, mivel a vállhoz visszatérő válltámasz hajlamos beakadni szebekbe, zsinórokba, vezetékekbe stb.

 

Rövidített készenléti helyzet (Combat ready)

combatready.jpg

A combat ready tulajdonképpen tekinthető lenne egy módosított low ready-nek is, azzal akülönbséggel, hogy a válltámasz a vállfölé kerül és a fegyver 90 fokkal befelé fordul.
Ez az épület harc szük helyeinek helyzete, így ugyanis a fegyverünk lerövidül, keskenyebb ajtókon behatoláskor és szűkebb folyosókon haladáskor ideális. 

Végrehajtása: A fegyver low ready pozícióba kerül, miközben a válltámaszt a váll fölött hátravisszük. Ezzel egyidőben a fegyver 90 fokot elfordul a kényelmesebb fogás érdekében.Optika az állvonala alatt.

 Hibák:

  • A fegyvert keresztbe fordítod magad előtt. A fegyvernek előrefelé kell mutatnia, hogy a lehető leggyorsabban képes legyél célzott lövés leadására szükség esetén.
  • Nem fordítod el a fegyvert. Ha kényelmetlen pozícióba kényszeríted a csuklód, a gyorsaságod attól nem fog nőni. Ha nem szeretnéd elforgatni a fegyvert, inkább a vállad mellé engedd hátra. Ez szeleteléskor ráadásul ad neked néhány centiméternyi előnyt, amivel hamarabb láthatod meg az ellenfeled.

 

Ezek tehát azok a készenléti helyzetek,a melyeket a Higher Level Group gyakorlásain készségszintre fogunk fejleszteni. Nem atomfizika. Otthon, tükör előtt is nagyszerűen gyakorolható, az első néhány végrehajtást lassabban végezve, egyre gyorsítva a mozdulatokat. Ha hozzálátsz, gratulálok! Máris elkezdted a száraz gyakorlást!

 Ezek a készenléti helyzetek karabélyra vonatkoznak. A pisztoly készenléti helyzeteit egy következő bejegyzés tartalmazza majd.

Youtube

Instagram

Facebook

Tűz és Mozgás!

Komám voltam, sziasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://airsoftkomolyan.blog.hu/api/trackback/id/tr7517971538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

masada 2022.11.12. 13:14:49

Ez a sok nagy gyerek…nőjetek fel inkább!
süti beállítások módosítása