Airsoft komolyan

Mi a különbség az éles fegyverek és az airsoft fegyverek kezelése között?

2022. november 05. - Komám

Ez a bejegyzés a Higher Level Group első tréningnapjának kiegészítő anyaga. Igyekszem a jelenlegi ismereteim alapján kialakított álláspontomat ismertetni és elmagyarázni azokat az alapelveket amelyek szerintem a magasabb szintű játékstílus kialakításához és kialakulásához szükségesek. Nem vagyok tévedhetetlen, de úgy gondolom kijelentéseim a mai magyar airsoftban érvényesek és helytállóak. Ha nem így gondolod, használd a komment szekciót, ahol kultúrált formában kifejtheted a véleményed.

lowready.jpg

Az éles fegyverek emberi élet kioltására alkalmas ezközök, míg az airsoft fegyverek, még akkor is, ha minden szabályra fittyet hányunk, maximum súlyos, maradandó sérülés okozására képesek. Nem mintha az nem lenne baj, hiszen a szeme világát senki sem veszítené el szívesen. Mivel azonban tapasztalataim szerint a legtöbb játékos betartja a fontosabb biztonsági szabályokat, különös tekintettel a szemüveg viselésére, a játékokon néhány kisebb seben és kék folton kívül más bajunk nem esik.

deadsoldier.jpg

Éppen ezért lehetünk lazábbak a fegyverkezelést illetően, hiszen nem várható el minden játékostól, hogy teljes mértékig betartsa az éles fegyverekre vonatkozó előírásokat. Ez egy hobbi és lehetetlen feladat lenne ezek betartatása és végső soron elvenné a játékosok kedvét a hobbi folytatásától. Emellett az airsoft fegyverekről legtöbb esetben hiányoznak az éles megfelelőik kezelőszervei, emiatt sem egyezhet meg teljesen a gyakorlás a két esetben.

airsoftsniper.jpg

Mivel azonban a HLG célkitűzései között az értelmes játék és a milsim szemlélet terjesztése is szerepel, elengedhetetlen bizonyos szintű fegyverkezelési fegyelem megkövetelése. Nem csak azért, mert ez nagyon jól mutat és magasabb szintű elköteleződést jelez, hanem a játékos hatékonyságának növelése érdekében is. A felesleges mozdulatok, a felelőtlen fegyverkezelés mind vereséghez vezetnek egy harc esetén, így az elvárható fegyelemre képtelen játékosok az egész csoportot gyengítik magatartásukkal.

Kell lennie egy egységes nyelvezetnek és viselkedéskultúrának, hiszen ezek segítenek a csoport összetartásának, működésének fenntartásában akár stresszhelyzet esetén is. Ha a játékosok nem értik meg egymást, nem is tudnak összehangoltan tevékenykedni.

Mit tehetünk a milsim életérzésért a fegyverkezelésben?

Véleményem szerint a milsim ma már nem egy játékmód, hanem játékos szemlélet. Ma már szinte teljesen eltűntek a lassú, kevés kontakttal járó szervezések és helyüket a gyorsabb, filmszerűbb játékok vették át. Ezeken a rendezvényeken a játékosok zömének nincsenek meg a megfelelő ismeretei és tapasztalatuk a milsim szemléletű játékhoz. Ennek okán én az olyan játékokban látom a jövőt, ahol a fesztelenebb és a taktikusabb játékot igénylő játékosok is megtalálhatják a maguk örömét. Ez könnyen megoldható a megfelelő frakciók felkínálásával.

A milsim életérzés – ahogyan én látom – a fegyverkezeléssel kezdődik. Ha megnézed, hogyan fogja valaki a pályán a fegyverét, láthatod, hogy melyik szekcióhoz tartozik. Aki a mellkasán keresztbefektetve forgolódik a karabélyával, nem érdeklődik a milsim iránt, vagy csak senki nem mutatta meg neki azt, hogy másképpen, komolyabban is lehet játszani, esetleg új játékos, aki a YT videókon látta, hogy a menő Specnaz katonák is így tartják a fegyverüket.
Aki a fegyvere csövét a föld, vagy az ég felé tartja, és igyekszik kerülni azt, hogy ha nem harcol, másokra fogja a fegyverét, már képzettebbnek, tapasztaltabbnak mondható, vele lehet valamit kezdeni.

Persze ez nem tévedhetetlen indikátor, de jó eséllyel megmutatja, ki mellett érdemes haladni, kivel lehet ,majd hatékonyan együttműködni a pályán.

Tűz és Mozgás!

Sziasztok!

KERESD a HIGHER LEVEL GROUP-OT, HA KOMOLYAN GONDOLOD A JÁTÉKOT!

Facebook csoport

Instagram

Youtube

A bejegyzés trackback címe:

https://airsoftkomolyan.blog.hu/api/trackback/id/tr3017970796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Konyvtaroslany 2022.11.05. 21:10:59

Őőő... Izééé... Mi a rossebet jelent az, amit hétszer írtál bele a postba, hogy "milsim"?!? (Sehol sem találtam a rövidítés feloldását a postban.)

arthurthedent 2022.11.06. 06:53:17

"Mi a különbség az éles fegyverek és az airsoft fegyverek kezelése között?"

Szerintem nincs olyan, hogy "éles fegyverek". Vagyis ha van, akkor az a kés meg a kard. Lőfegyverek vannak, meg éles lőszer. Nem?

És nincs olyan, hogy airsoft fegyver, azok nem fegyverek.

Vagy tévednék?

Komám 2022.11.06. 07:50:43

Megpróbálok válaszolni az összes kérdésre egyszerre: az éles fegyvert egyféle szlengként használva szerintem mindenki érti mire gondolok, főleg ebben a kontextusban, összevetve az airsoft replikákkal. Vannak ugye a löfegyverek, 7,5 Joule torkolati energiától számítva, ezeken belül a tűzfegyverek (hideg fegyverek, stb.) külön kategória.
Ez a post airsoftosoknak, főleg kezdőknek íródott, nem fegyverszakértőknek. Én sem vagyok az. Játékos vagyok,bár van némi közöm a fegyveres szervekhez.
Az arisoft fegyverek kategorizálása folytonos vita tárgya. Én fegyvereknek fogom nevezni őket, mert a replikázás nekem olyan sznobság, mint a ravasz miatti sikoltozás.
Milsim: Military Simulation. Olyan játékmód, ami nem a harcot helyezi középpontba, hanem olyan elemeket is használ, mint mondjuk az őrség. Illetve használt, míg szinte teljesen el nem tűnt az ország pályáiról az ilyen szervezés.
Remélem sikerült kielégítő választ adni a kérdéseitekre. :)

CCnick 2022.11.06. 08:02:05

@arthurthedent: "azok nem fegyverek" De. Még a paintball eszközök is fegyverek. Nem lőfegyverek.

CCnick 2022.11.06. 08:06:29

@Komám: "Az arisoft fegyverek kategorizálása folytonos vita tárgya." Amennyiben az airsoft "sűrített levegővel vagy egyéb sűrített gáz felhasználásával üzemeltetett, szilárd anyagú lövedék kilövésére alkalmas fegyver" akkor nem igazán van mit vitatni rajta mert a törvény szerint (2. § 14) légfegyver

Komám 2022.11.06. 08:10:19

@CCnick: igazad van. Azonban itt nem a fegyverek kategorizálása és a szakmázás a lényeg. Ha ez nem jött át, az sem baj. Ez nem egy fegyverszakértői blog, remélem a későbbiekben te is találsz hasznos információkat.

nemecsekerno_007 2022.11.06. 09:56:50

Szerintem praktikusabb úgy kezelni ezeket a fegyvereket is mintha éles tűzfegyverek lennének. Ez ugyan játék de a tűzfegyverek nem és a kezelésüket készség szinten érdemes megtanulni.
Nagyon sok video van fent youtube-on ahogy meglövik magukat. Vannak fent olyanok is ahol Keanu Reeves szituációs lövészetet gyakorol Hale Berry-vel, gondolom a John Wick miatt.

Hiryu 2,0 · http://theidf.blog.hu/ 2022.11.06. 18:28:59

már megbocsáss, de itt az alapvető tévedésben van az airsoftosok többsége.
De facto egy légfegyver, ami megfelelő védőfelszerelést (Szemüveg) akár maradandó fogyatékossággal járó sérülést okozhat. Ergo, csak olyan helyre megyek le, ahol a "nincs töltött fegyver" elv érvényesül. a szervezők pedig kibasszák azt, aki ezt nem veszi komolyan...

Hiryu 2,0 · http://theidf.blog.hu/ 2022.11.06. 18:35:45

IRl pedig az airsoft kis mértékben alkalmas CQB egymás elemeiinek begyakorlására. Egyébként a milsimnek a valós fegyverhasználathoz, bármennyire profin lövik a sörösdobozt, igazából zéró köze van, szerencsére a szigorú szabályzat azt nem engedi meg. .. IRL történet... Elhívtak játszani, CQB, a belépő párt reflexből fülön lőttem, made in IDF, IRL módon a pisztollyal mert ugye ott nem volt rajtuk védőfelszerelés.. utána nem győztem bocsánatot kérni...

Komám 2022.11.06. 18:48:30

@Hiryu 2,0: sajnos a játékosok jó része nincs tisztában a biztonsági rendszabályokkal, ami a fegyverek használatát illeti. A szervező részéről jelenleg megoldhatatlan feladatnak tűnik, hogy a játékosok fegyvereit semleges irányba fordítsák mindig a játék folyamán. A HLG-nél egyszerű lézerszabályt kezdtem ismertetni. Egyszerű, könnyen megjegyezhető. Ha ez megvan, jöhet a többi.
Tudomásul kell venni, hogy az airsoftosok jó része az utóbbi években egyszerűen nem lett szocializálva a közösségbe, sok esetben nem is tudom, hogy az adott személy miért pont ezt a hobbit választotta.
A HLG ebben is rejt potenciált.
Ami a valós vs. airsoftot illeti, ebben is igazad van, bár véleményem szerint az egyszerűbb manőverek is alkalmazhatók egy játék során. Ha a háborúk arculatát nézzük, a lövészárkok, mesterlövészek, rakéták, tüzérség és újabban a drónok uralta csatatereket nem lehet és nem is kell lemodellezni a pályákon.
süti beállítások módosítása